Χρησιμοποιούμε cookies για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συναινείτε στη χρήση των cookies μας. Οκ Συμφωνώ!

Φοιτητική Mέριμνα

Οι φοιτητές δικαιούνται να κάνουν χρήση όλων των εγκαταστάσεων, υπηρεσιών και μέσων με τα οποία είναι εξοπλισμένο το Παν. Ιωαννίνων
(https://www.uoi.gr/panepistimiaki-zoi/foititiki-merimna/)

Σίτιση:

Στο Φοιτητικό Εστιατόριο του Πανεπιστημίου σιτίζονται προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου με βάση τις προϋποθέσεις που ορίζει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου. Το Φοιτητικό Εστιατόριο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Αρτας με πλήρη και σύγχρονο εξοπλισμό. Το Εστιατόριο λειτουργεί συνολικά 275 ημέρες το χρόνο, το διάστημα από 1 Σεπτεμβρίου μέχρι 30 Ιουνίου, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, με διακοπή 14 ημερών τα Χριστούγεννα και το Πάσχα αντίστοιχα. Το καθημερινό μενού περιλαμβάνει πρωινό, γεύμα και δείπνο.

Στέγαση:

Για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπάρχει δυνατότητα διαμονής στην Φοιτητική Εστία, δυναμικότητας 150 κλινών. Τα δωμάτια είναι δίκλινα με μπάνιο και υπάρχουν κοινόχρηστες κουζίνες και πλυντήρια ρούχων για κάθε όροφο. Η Φοιτητική Εστία βρίσκεται στην πόλη της Άρτας, στην Γέφυρα Αράχθου.
Για τη διαμονή στις φοιτητικές κατοικίες του Πανεπιστημίου οι ενδιαφερόμενοι απευθύνονται στη Γραμματεία Φοιτητικής Μέριμνας, τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας (Άρτα), κκ Ζακοπούλου Βικτωρία (τηλ. Επικοινωνίας:26810 50326 ), Μπακόλα Σοφία (τηλ. Επικοινωνίας: 26810 50515), Σιατή Γεωργία (τηλ. Επικοινωνίας: 26810 50328), όπως επίσης και στην κεντρική υπηρεσία (Ιωάννινα, κτίριο Α΄ Εστίας, τηλ. 26510 05466 , ηχητικό μήνυμα 26510 05467 και 26510 05635 πληροφορίες).

Υγειονομική περίθαλψη:

Ρυθμίζεται από την υπ΄αριθμό Α3(γ)/ΓΠ/οικ.25132/04-04-2016 (908,Β΄) ΚΥΑ με θέμα «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας». Τυχόν διευκρινήσεις παρέχονται από το Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας (Άρτα).

Φοιτητικές υποτροφίες:

Το Τμήμα, το Πανεπιστήμιο και άλλοι φορείς προκηρύσσουν Φοιτητικές υποτροφίες, ο αριθμός και οι όροι των οποίων ανανεώνεται τακτικά. Οι φοιτητές μπορούν να ενημερώνονται από την σελίδα ανακοινώσεων ή/και την γραμματεία του τμήματος για τις ενεργές και επικείμενες προκηρύξεις υποτροφιών.

Ακαδημαϊκή Ταυτότητα:

Αιτήσεις για ακαδημαϊκή ταυτότητα δικαιούνται να υποβάλουν όλοι οι προτπυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές των Α.Ε.Ι. της χώρας. Η ακαδημαϊκή ταυτότητα έχει και ισχύ Δελτίου Ειδικού Εισιτηρίου (Πάσο https://www.uoi.gr/panepistimiaki-zoi/foititiki-merimna/). Η υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης γίνεται στον ιστότοπο http://academicid.minedu.gov.gr Για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική αίτηση χορήγησης ακαδημαϊκής ταυτότητας από έναν φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών απαιτούνται οι κωδικοί πρόσβασης (username - password) που χορηγούνται στους εγγεγραμμένους φοιτητές από το οικείο Τμήμα και χρησιμοποιούνται για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος στο οποίο ανήκει. Όσοι γράφηκαν στο Τμήμα με κατάταξη ως πτυχιούχοι άλλων Α.Ε.Ι. δικαιούνται Ακαδημαϊκή Ταυτότητα χωρίς ωστόσο αυτή να έχει την ισχύ του Δελτίου Ειδικού Εισιτηρίου, για να δικαιούνται τις προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία εκπτώσεις.

Δομή Απασχόλησης & Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ):

Το Γραφείο Διασύνδεσης (http://dasta.uoi.gr/) αποτελεί μία κεντρική υπηρεσία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που στοχεύει στην υποστήριξη των φοιτητών και αποφοίτων του Π.Ι. σε θέματα εκπαιδευτικής ανάπτυξης, σχεδιασμού σταδιοδρομίας, επαγγελματικής αποκατάστασης, καθώς και στη δικτύωση με την αγορά εργασίας, μέσω ανάπτυξης συνεργασιών με Επιχειρήσεις, Οργανισμούς, Ινστιτούτα, κλπ. για την προώθηση της επαγγελματικής αποκατάστασης των φοιτητών/αποφοίτων του Ιδρύματος. Πιο συγκεκριμένα το Γραφείο Διασύνδεσης παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες:

Υπηρεσία Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας:

Η Υπηρεσία Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας του ΓΔ υποστηρίζει τους φοιτητές και αποφοίτους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όσον αφορά:
• στη διευκόλυνση απόκτησης μιας ολοκληρωμένης εικόνας για τον εαυτό τους και των δυνατοτήτων τους.
• στο σχεδιασμό των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών τους σχεδίων.
• στη διευκόλυνση και άσκηση αναζήτησης εκπαιδευτικών και επαγγελματικών πληροφοριών
• στην ένταξη τους στην αγορά εργασίας με άσκηση σε σύγχρονες τεχνικές αναζήτησης εργασίας (συγγραφή CV, δεξιότητες αυτοπαρουσίασης κ.α.)

Υπηρεσία Επικοινωνίας με Φοιτητές & Αποφοίτους:

Η Υπηρεσία Επικοινωνίας του ΓΔ ενημερώνει και υποστηρίζει τους φοιτητές και αποφοίτους του Π.Ι. σε θέματα σχετικά με την:
• Αναζήτηση Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών στην Ελλάδα και στο Εξωτ
• Αναζήτηση προγραμμάτων συνεχιζόμενης κατάρτισης, συνεδρίων, σεμιναρίων και θερινών σχολείων.

Υπηρεσία Σύνδεσης με την Αγορά Εργασίας:

Βασικό στόχο της Υπηρεσίας Σύνδεσης με την Αγορά Εργασίας αποτελεί η πληροφόρηση των φοιτητών και αποφοίτων του Π.Ι. σε θέματα αναζήτησης θέσεων εργασίας στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, καθώς και η ανάπτυξη γόνιμων συνεργασιών με επιχειρήσεις και οργανισμούς της Ελλάδας για την καλύτερη ενημέρωση, ένταξη και απορρόφηση των αποφοίτων του Π.Ι. στην Αγορά Εργασίας.

Υπηρεσία Ηλεκτρονικής Ενημέρωσης:

Η Υπηρεσία Ηλεκτρονικής Ενημέρωσης αποτελεί έναν άμεσο και έγκυρο τρόπο ενημέρωσης των εγγεγραμμένων χρηστών του ΓΔ, μέσω αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mails) σχετικά με:
• Μεταπτυχιακές σπουδές
• Υποτροφίες
• Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης & συνεχιζόμενης κατάρτισης
• Σεμινάρια, Συνέδρια, Θερινά Σχολεία
• Εργαστήρια και Εκδηλώσεις του ΓΔ
• Προσφερόμενες θέσεις Εργασίας στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό
Στοιχεία επικοινωνίας Γραφείου Διασύνδεσης Παν. Ιωαννίνων
Τηλ. 2651008454, 55, 58, Fax: 2651008686
E-mail: career@uoi.gr
Ιστοσελίδα: http://gd.uoi.gr/

Βιβλιοθήκη:

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διαθέτει τη μεγαλύτερη σε ωφέλιμη επιφάνεια (14.500 τ.μ. κατανεμημένα σε έξι ορόφους) ενιαία Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης της Ελλάδας (Β.Κ.Π.-Π.Ι.). Η λειτουργία της Βιβλιοθήκης διέπεται από Κανονισμό Λειτουργίας στον οποίο υποχρεώνεται να συμμορφώνεται ο κάθε χρήστης. Η Β.Κ.Π.-Π.Ι. διαθέτει μία συλλογή που αποτελείται από 400.000 βιβλία και 1.000 τρέχουσες συνδρομές έντυπων επιστημονικών περιοδικών, συλλογή βιβλίων που σχετίζονται με τα προσφερόμενα μαθήματα όλων των Τμημάτων του Π.I., εφημερίδες, εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, ευρετήρια κ.ά. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ηλεκτρονική της συλλογή, που περιλαμβάνει περίπου 14.000 ηλεκτρονικά επιστημονικά περιοδικά πλήρους κειμένου (συνδρομές του Π.I. και του Συνδέσμου Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών - Heal-Link), δεκάδες ηλεκτρονικές βάσεις βιβλιογραφικών δεδομένων, εκατοντάδες ηλεκτρονικά βιβλία κ.ά.
Η βιβλιοθήκη του campus Κωστακιών (https://wwwlib.teiep.gr/el.html), στεγάζεται σε σύγχρονο κτήριο 2000 τ.μ., διαθέτοντας 120 θέσεις ανάγνωσης, χώρο βιβλιοστασίου με χωρητικότητα 60.000 τίτλων βιβλίων, 25 θέσεις Η/Υ για τους χρήστες, ειδική αίθουσα εκπαιδευτικών σεμιναρίων ή εκδηλώσεων, γραφεία προσωπικού και ειδική ράμπα και ασανσέρ για πρόσβαση των Α.Μ.Ε.Α. Λειτουργεί καθημερινά από τις 8.00 έως τις 19.00.
Στις προσφερόμενες υπηρεσίες της Β.Κ.Π.-Π.Ι. περιλαμβάνονται: ο δανεισμός βιβλίων από τις συλλογές της ή τις συλλογές άλλων Βιβλιοθηκών της Ελλάδας και του εξωτερικού (δανεισμός), η βιβλιογραφική τεκμηρίωση φοιτητικών εργασιών, η αναζήτηση πληροφοριακού υλικού, η χρήση των αναγνωστηρίων, ο εντοπισμός και η πρόσβαση μέσω του Διαδικτύου σε διεθνείς, εθνικές και τοπικές πληροφοριακές πηγές (ηλεκτρονικά βιβλία, ηλεκτρονικά επιστημονικά περιοδικά, βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων κ.α.), η παραγωγή και η διάθεση ψηφιοποιημένου υλικού από τις συλλογές της, η πρόσβαση σε καταλόγους βιβλιοθηκών της Ελλάδας και του εξωτερικού, η χρήση φωτοτυπικών μηχανημάτων, μηχανημάτων σάρωσης και αποστολής κ.ά.
Στοιχεία επικοινωνίας: Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης Αρτας, Υπεύθυνη: Θεοδωρίκα Χριστίνα (τηλ. επικοινωνίας : 2681050452 , 50457, 50459, 50453). Κεντρική Βιβλιοθήκη Πανεπιστημιούπολης Ιωαννίνων, 45110 Ιωάννινα, τηλέφωνα επικοινωνίας: 2651005958, Fax : 26510-05096, email: library@uoi.gr, Ιστότοπος: http://www.lib.uoi.gr.

Συμβουλευτικό Κέντρο Παν. Ιωαννίνων:

Προσφέρει εμπιστευτικές υπηρεσίες υποστήριξης στους φοιτητές που αντιμετωπίζουν διάφορα προσωπικά προβλήματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πάντα με τη συναίνεση του φοιτητή, οι Σύμβουλοι του ΣΚΕΠΙ συνεργάζονται στενά με στελέχη άλλων συναφών Υπηρεσιών, όπως το Γραφείο Διασύνδεσης Σπουδών και Σταδιοδρομίας, για επίλυση των προβλημάτων αυτών.

Πανεπιστημιακό Τυπογραφείο:

Καλύπτει τις ανάγκες των φοιτητών για την έκδοση διδακτικών εγχειριδίων, πανεπιστημιακών σημειώσεων, εκτυπώνει το περιοδικό τον Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «Ίρις» καθώς και μια σειρά από άλλα έντυπα.

Πανεπιστημιακό Βιβλιοπωλείο:

Διαθέτει μια πλούσια συλλογή επιστημονικών βιβλίων και συγγραμμάτων που έχουν συγγραφεί από το διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου. Κέντρο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Κέντρο Διαχείρισης Δικτύων: Το Κέντρο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών διαθέτει ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών που είναι διαθέσιμες σε όλους τους φοιτητές του Πανεπιστημίου. Οι θέσεις εργασίας στους Η/Υ είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται ατομικά ή από ομάδες με διαθέσιμη πάντα την εξειδικευμένη αρωγή του προσωπικού του Κέντρου. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν δίκτυα προσωπικών υπολογιστών και θέσεις εργασίας UNIX με διαθέσιμο ένα ευρύ φάσμα λογισμικού, πρόσβαση σε μεγάλα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών με εξειδικευμένα πακέτα λογισμικού και ένα πλήθος μηχανημάτων εκτύπωσης και σχεδίασης. Η πρόσβαση στις υπηρεσίες ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι εύκολη μέσω του εγκατεστημένου δικτύου στην Πανεπιστημιούπολη από τα δωμάτια των φοιτητικών κατοικιών και άλλων χώρων ή μέσω τηλεφώνου εκτός της Πανεπιστημιούπολης. Το σύστημα υποστηρίζει σύνδεση με άλλα εθνικά ή διεθνή δίκτυα, ενώ στους φοιτητές δίνεται προσωπική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και απεριόριστη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Άθληση και ψυχαγωγία:

Στο campus Κωστακιών λειτουργούν υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις (μπάσκετ, volley, τένις), κυλικείο και χώροι συναντήσεων και αναψυχής. Σε μικρή απόσταση λειτουργεί το νέο κλειστό γυμναστήριο του Δήμου Άρτας, ενώ συχνά διοργανώνονται στο campus ψυχαγωγικές εκδηλώσεις από το τμήμα Μουσικών Σπουδών.

Άλλες Εγκαταστάσεις:

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων λειτουργούν επιπλέον: Βιωματικό Εργαστήριο και Μουσείο Τηλεπικοινωνιών, κέντρο υδροβιολογικών ερευνών, μουσείο τυπογραφίας & τεχνολογίας, μουσείο εκμαγείων και αντιγράφων των κλασικών και βυζαντινών χρόνων, μουσείο λαϊκής τέχνης, μουσείο ιστορίας της Ιατρικής, αστεροσκοπείο, μετεωρολογικός σταθμός και μια πειραματική μονάδα ζώων.

Φοιτητικές Οργανώσεις και Όμιλοι:

Ένας αριθμός φοιτητικών οργανώσεων και ομίλων συμπληρώνει τη ζωή στην Πανεπιστημιούπολη και παρέχει τη δυνατότητα στους φοιτητές/τριες να ασχολούνται με τα εξωπανεπιστημιακά ενδιαφέροντα και χόμπι τους. Οι οργανώσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων, όπως η μουσική, οι κοινωνικές υπηρεσίες, οι καλές τέχνες, η φωτογραφία και η εθελοντική αιμοδοσία. Οι φοιτητικές οργανώσεις που υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σήμερα είναι:
• Σύλλογοι Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (όλοι οι φοιτητές δικαιούνται να εγγράφονται ως μέλη του Φοιτητικού Συλλόγου του Tμήματός τους)
• Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών
• Σύλλογος Φοιτητών Φοιτητικής Εστίας
• Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας (Φ.Ο.Ε.Α.)
• Θεατρική Συντροφιά Παν. Ιωαννίνων (ΘΕ.Σ.Π.Ι.)
• Κινηματογραφική Ομάδα Παν. Ιωαννίνων (Κ.Ο.Π.Ι.)
• Χορευτική Ομάδα Παν. Ιωαννίνων
• Φωτογραφικός Σύλλογος Παν. Ιωαννίνων
• Φοιτητική Ομάδα κατά των Ναρκωτικών του Παν. Ιωαννίνων (Φ.Ο.Κ.Ν.Π.Ι)
• Ραδιοφωνικός Σταθμός Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΡΑ.Σ.Π.Ι.)