Χρησιμοποιούμε cookies για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συναινείτε στη χρήση των cookies μας. Οκ Συμφωνώ!

Πρακτική Άσκηση

Η πρακτική άσκηση στοχεύει στο να εισάγει το φοιτητή στο επαγγελματικό περιβάλλον όπου θα κληθεί να εφαρμόσει τόσο τις θεωρητικές γνώσεις όσο και τις πρακτικές δεξιότητες που απέκτησε κατά τη διάρκεια των σπουδών του.

Ο φοιτητής κατά την διάρκεια της πρακτικής του άσκησης επιβλέπεται από ένα υπεύθυνο - επόπτη εκ μέρους της επιχείρησης ή του φορέα και ενός επόπτη διδάσκοντα μέλους ΔΕΠ από το Τμήμα.


Στο πρόγραμμα σπουδών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών η πρακτική άσκηση
• αποτελεί προαιρετικό μέρος του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος
• η Κατηγορία του μαθήματος είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΚΑΤ΄ ΕΠΙΛΟΓΗ (ΥΕ)
• ισοδυναμεί με 5 ECTS και αντικαθιστά ένα μάθημα του Προγράμματος Σπουδών του 7ου ή 8ου εξαμήνου.
• πραγματοποιείται σε εργοδότες - φορείς υποδοχής πρακτικής άσκησης (ΦΥΠΑ) στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα.
• έχει διάρκεια τουλάχιστον 2 μηνών και το πολύ 6 μηνών.
• Διεξάγεται κυρίως αλλά όχι αποκλειστικά, σε περίοδο που ο φοιτητής δεν παρακολουθεί μαθήματα, π.χ., μετά την εξεταστική Ιουνίου.

Δικαίωμα συμμετοχής στην πρακτική άσκηση έχουν οι φοιτητές που διανύουν το 5ο ή μεγαλύτερο εξάμηνο σπουδών
• εφόσον έχουν επιτύχει τουλάχιστον σε 15 μαθήματα στο τέλος του 2ου έτους ή 22 μαθήματα στο τέλος του 3ου έτους σπουδών (ή ανώτερο).

Τα κριτήρια κατάταξης των φοιτητών και των φοιτητριών είναι τα εξής:
• Κριτήριο 1: Ο Μέσος Όρος (Μ.Ο.) της βαθμολογίας του φοιτητή και
• Κριτήριο 2: Το πηλίκο των ECTS των μαθημάτων στα οποία ο φοιτητής έχει εξετασθεί επιτυχώς προς τα ECTS των μαθημάτων στα οποία θα έπρεπε να έχει εξετασθεί επιτυχώς αν είχε απολύτως επιτυχή φοίτηση, βάσει του εξαμήνου σπουδών στο οποίο βρίσκεται.

Ο υπολογισμός των μορίων αξιολόγησης για την επιλογή των φοιτητών (αλγόριθμος) είναι ο εξής:
(Κριτήριο 1) x 0,5 + (Κριτήριο 2) x10x0,5

Σε περίπτωση ισοβαθμίας κατά την αξιολόγηση, η επιλογή των φοιτητών γίνεται ως εξής: Σε περίπτωση ισοβαθμίας προηγείται ο φοιτητής που έχει μεγαλύτερο Μέσο Όρο Επίδοσης. Αν υπάρξει και εκεί ισοβαθμία, προηγείται ο φοιτητής που βρίσκεται στο μικρότερο έτος σπουδών και τέλος έχει εξεταστεί επιτυχώς στα περισσότερα μαθήματα.

Για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες με αναπηρία (ΦμεΑ) Οι φοιτητές/τριες που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις όπως αυτές ορίζονται στη νομοθεσία για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (όπως προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στη μονάδα προσβασιμότητας ή/και το αρχείο της Γραμματείας) καταλαμβάνουν το 5% των προβλεπόμενων θέσεων πρακτικής άσκησης του Τμήματος, υπό την προϋπόθεση ότι επιδεικνύουν αντίστοιχο Πιστοποιητικό Υγειονομικής Επιτροπής κατά την υποβολή της αίτησής τους, σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας, το οποίο είναι σε ισχύ κατά το έτος υποβολής της αίτησης. Σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των θέσεων που αντιστοιχούν στο ποσοστό 5%, η αξιολόγηση μεταξύ των υποψηφίων της ειδικής κατηγορίας πραγματοποιείται βάσει των μετρήσιμων κριτηρίων που ορίζει ο Κανονισμός του Τμήματος. Τέλος, στην περίπτωση που ο αριθμός αιτήσεων ειδικής κατηγορίας είναι μικρότερος των προβλεπόμενων θέσεων, αυτές μπορούν να καλυφθούν από υποψηφίους της γενικής κατηγορίας και αντιστρόφως. Το κριτήριο για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες (ΦμεΑ) ισχύει για την δίμηνη και την εξάμηνη πρακτική άσκηση.

Περισσότερες πληροφορίες για την πρακτική άσκηση υπάρχουν στον κανονισμό πρακτικής άσκησης προγράμματος σπουδών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του προγράμματος σπουδών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου (http://gpa.uoi.gr/)


Στο πρόγραμμα σπουδών Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ η πρακτική άσκηση προσφέρεται στο 8ο εξάμηνο, για χρονικό διάστημα 6 μηνών, και πραγματοποιείται τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς επίσης και σε επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Για να συμμετάσχει ο φοιτητής θα πρέπει να έχει προηγουμένως επιτύχει σε τουλάχιστον 27 μαθήματα μέσα στα οποία θα πρέπει να είναι όλα τα μαθήματα ειδικότητας (δηλ. όλα τα μαθήματα του έκτου και εβδόμου εξαμήνου, υποχρεωτικά και επιλογής) ή/και έχουν εξεταστεί επιτυχώς σε τουλάχιστον 30 μαθήματα.
Περισσότερες πληροφορίες για την πρακτική άσκηση υπάρχουν στον οδηγό πρακτικής άσκησης προγράμματος σπουδών Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου (http://gpa.uoi.gr/)

Μέρος των φοιτητών κατά την διάρκεια της Πρακτικής τους Άσκησης χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την κατάταξη των υποψηφίων φοιτητών για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ είναι:

· Κριτήριο 1: Ο Μέσος Όρος (Μ.Ο.) της βαθμολογίας του φοιτητή και
· Κριτήριο 2: Το πηλίκο των ECTS των μαθημάτων στα οποία ο φοιτητής έχει εξετασθεί επιτυχώς προς τα ECTS των μαθημάτων στα οποία θα έπρεπε να έχει εξετασθεί επιτυχώς αν είχε απολύτως επιτυχή φοίτηση, βάσει του εξαμήνου σπουδών στο οποίο βρίσκεται.

Τύπος υπολογισμού μορίων: (Κριτήριο 1) x 0,5 + (Κριτήριο 2) x10x0,5

Σε περίπτωση ισοψηφίας προηγείται ο φοιτητής που έχει μεγαλύτερο Μέσο Όρο Επίδοσης. Αν υπάρξει και εκεί ισοψηφία, προηγείται ο φοιτητής που βρίσκεται στο μικρότερο έτος σπουδών και τέλος έχει εξεταστεί επιτυχώς στα περισσότερα μαθήματα


Ρυθμίσεις για εργαζόμενους φοιτητές σε πληροφορική είτε τηλεπικοινωνίες

Με απόφαση της 77ης Συνέλευσης Τμήματος από 11/5/2022:

Οι φοιτητές που εργάζονται κατά την έναρξη της πρακτικής άσκησης ή προσλαμβάνονται κατά την διάρκεια της πρακτικής άσκησης σε θέση πληροφορικής είτε τηλεπικοινωνιών, έχουν την επιλογή να αιτηθούν προς το Τμήμα την αναγνώριση της απασχόλησης τους ως πρακτικής άσκησης
• με βάση την σύμβαση της απασχόλησης τους, και χωρίς σύναψη άλλης ειδικής σύμβασης πρακτικής άσκησης.
• με παράλληλη εφαρμογή όλων των άλλων διαδικασιών της πρακτικής άσκησης (αιτήσεις προς το Τμήμα, εξαμηνιαία διάρκεια από την ημερομηνία έγκρισης τοποθέτησης, ορισμός επόπτη εργοδότη, και επόπτη Τμήματος, προσωπικό πλάνο, εβδομαδιαία φύλλα, εκθέσεις από επόπτες και φοιτητή, και τελική έγκριση της πρακτικής άσκησης, με προσκόμιση βεβαίωσης προϋπηρεσίας και ασφάλισης από τον ασφαλιστικό φορέα).

Κατά την αρχική αίτηση των φοιτητών για αναγνώριση της απασχόλησης ως πρακτικής άσκησης, ο εργοδότης θα προωθεί προς το Τμήμα:

1) για τον ιδιωτικό τομέα, την σύμβαση εργασίας
2) για τον δημόσιο τομέα, το ΦΕΚ διορισμού ή βεβαίωση προϋπηρεσίας, με αναφορά της θέσης και του ΦΕΚ διορισμού.